جوشکاری بهترین روش برای پیوند میان چند فلز به یکدیگر می باشد. روش های مختلفی برای جوشکاری تا به حال معرفی شده اند که هر یک مزایا و معایبی دارند. همچنین انواع فلزات نیاز به جوشکاری متناسب با نوع فلز دارند، در غیر اینصورت احتمال بروز ترک و دوام نامناسب جوش وجود دارد.
یکی از فلزات بسیار مستحکم، چدن است. چدن یکی از فلزات لوازم آشپزی است که البته از انواع چدن در صنایع مختلف استفاده می شود.
جوشکاری چدن زمانی انجام می شود که جوشکار به منظور پر کردن نقاط ترک خورده و یا شکسته اقدام می کند. این موضوع دشوار است و نیاز به رعایت تمامی اصول مربوط به جوشکاری این فلز است.
روش های جوشکاری مناسب چدن، روش هایی هستند که با استفاده از آن ها می توان این فلز را جوش زد.
چدن به چه می گویند؟
چدن نوعی فلز می باشد. ساخت فلزات با استفاده از عناصر مختلف و آلیاژ های گوناگون ممکن است. در ساخت چدن از آهن و کربن استفاده می شود. نسبت به کارگیری آهن و کربن به منظور ساخت چدن، در انواع آن متفاوت است.
همچنین در ساخت چدن دیگر عنصر ها نیز کاربرد دارند. عناصر اضافی ای که در ساخت این فلز به کار می روند، موجب بروز تغییر در خواص مکانیکی و فیزیکی آن خواهد شد.
از جمله عناصر اضافی در ساخت چدن می توان به منگنز، سیلیکون، کروم، نیکل، مولیبدن، مس و … اشاره کرد. به طور کلی به کارگیری آلیاژ های مختلف در ساخت این فلز می تواند موجب بهبود و افزایش ویژگی های آن شود.
چدن نیز مانند دیگر انواع مقاطع فلزی دارای درجه بندی های مختلف است. گرید های گوناگون این فلز دارای خواص مختلفی هستند. در درجه های گوناگون این فلز، آهن خاکستری، آهن سفید، چدن داکتیل و همچنین آهن چکش خوار استفاده می شود.
به طور کلی چدن امکان جوش پذیری دارد. اما آهن سفید از جمله دسته های چدن است که قابل جوش نیست.
روش MMA مناسب جوشکاری چدن
یکی از روش های مناسب برای جوشکاری چدن، روش MMA است. روش MMA را تحت عنوان جوشکاری قوس فلزی دستی می شناسند. این روش غالبا مناسب ترین روش برای جوشکاری چدن محسوب می شود. البته لازم به ذکر است که برای این که روش MMA مناسب جوشکاری چدن باشد، باید میله های جوشکاری درستی را به کار گرفت.
در روش MMA برای انتخاب یک الکترود مناسب باید کاربرد، تطابق رنگ مد نظر و همچنین مقدار ماشین کاری بعد از جوش مورد بررسی قرار گیرد.
الکترود های اصلی روش جوشکاری قوس فلزی دستی یا همان MMA، بر پایه نیکل و آهن می باشند.
روش جوشکاری MAG
دیگر روش مناسب جوشکاری برای چدن، روش جوشکاری MAG است. روش جوشکاری MAG را استفاده از ماده های مصرفی و همچنین سیم جوش نیکل به کار می برند.
در روش جوشکاری MAG امکان به کارگیری سیم لحیم وجود دارد. اما این کار عموما توصیه نمی گردد. چرا که فلز لحیم کاری به طرز چشمگیری ضعیف تر از ریخته گری می باشد.
روش TIG متاسب جوشکاری چدن
دیگر روش جوش زدن مناسب چدن، روش TIG است. علیرغم این که با استفاده از TIG امکان جوش زدن تمیزی وجود دارد، ولی غالبا این روش، روش ترجیحی نیست. دلیل آن این است که خواص گرمایش بسیار موضعی آن غالبا ترجیح داده نمی گردد.
روش جوش TIG، از جمله روش های جوشکاری است که مهارت شخص جوشکار در نتیجه تاثیر بسزایی دارد. در جوشکاری چدن با استفاده از TIG نیز همین گونه است و کیفیت جوش تمام شده تا حد زیادی به مهارت شخص جوشکار بستگی خواهد داشت.
دیگر روش های جوشکاری چدن
روش های جوش اکسی استیلن و جوش بریزی دیگر روش های جوشکاری چدن می باشند.