فلزات از جمله پر کاربرد ترین متریال در ساخت انواع ابزار های امروزی می باشند. فولاد به موجب استحکام بالایی که دارد یکی از پر مصرف ترین فلزات در ساخت مقاطع است. اما علاوه بر آلومینیوم برخی دیگر از فلزات نیز هستند که کاربرد بالایی در صنعت دارند.
از جمله دیگر فلزات رایج مورد استفاده در ساخت و ساز، آلومینیوم است. این فلز خیره کننده و ظاهر زیبایی دارد. به موجب ظاهر زیبا در کنار خواصی نظیر استحکام بالا، آلومینیوم در صنعت کاربرد بسیاری دارد. هر فلزی که تقاضای زیادی داشته باشد طبعا روش های پیوند آن نیز مورد تقاضا خواهد بود.
از جمله روش های پیوند بیشتر فلزات، روش جوشکاری است. در میان روش های اتصالی که برای مقاطع فلزی مختلف وجود دارد، جوشکاری بهترین و مطمئن ترین روش است. جوشکاری آلومینیوم نیز از جمله اقدامات مهم برای به کارگیری آن می باشد.
اما انجام جوشکاری برای فلز آلومینیوم چالش هایی دارد. به همین جهت برای جوشکاری مناسب باید با چالش های جوشکاری آلومینیوم و سختی آن ها آشنا بود. عوامل دشواری جوشکاری آلومینیوم به موجب جنس این فلز است. چرا که فلز آلومینیوم از جمله فلزات نرم و حساس می باشد. آلومینیوم همچنین شکننده بوده و همچنین تمایل بالایی به جذب اکسیژن و هیدروژن نیز دارد.
دمای ذوب آلومینیوم 650 درجه سانتیگراد می باشد و همچنین اکسید آن در دمای 2037 درجه سانتیگراد رخ می دهد. با توجه به این موضوع باید همواره پیش از جوشکاری این فلز، پاکسازی اکسید آن را انجام داد.
در ادامه به بررسی دقیق تر عوامل دشواری جوشکاری آلومینیوم می پردازیم. جوش و برش نوین را در ادامه این مطلب همراهی کنید.
اکسیداسیون از عوامل دشواری جوشکاری آلومینیوم
فلز آلومینیوم یکی از پر متقاضی ترین فلزات در بازار آهن آلات است. این مقاطع به موجب ظاهر زیبا در کنار استحکام کاربرد بالایی دارند. فلز آلومینیوم امکان جوشکاری دارد. اما برخی از عوامل موجب دشواری جوشکاری آلومینیوم می شود. اکسیداسیون یکی از این عوامل است، چرا که این فلز عطش ویژه ای به اکسیژن دارد. به موجب این عطش به اکسیژن، در نقطه ذوب این فلز اکسیژن را جذب می نماید.
تخلخل آلومینیوم
از دیگر دشواری های جوشکاری آلومینیوم، تخلخل آن است. فلز آلومینیوم در شرایط مذاب، اقدام به جذب هیدروژن بیشتری می کند. با جذب هیدروژن های بیشتر توسط این فلز، حباب هایی تولید می شوند. حباب های به وجود آمده موجب ضعف در این فلز می گردد. به این حباب ها تخلخل گفته می شود.
انواع ناخالصی از عوامل دشواری جوشکاری آلومینیوم
یکی دیگر از عوامل دشواری جوشکاری آلومینیوم، ناخالصی ها است. آلومینیوم از جمله فلزات حساس می باشد. به موجب این ویژگی، آب، هوا و خاک امکان آسیب رسانی به آن را دارند. این عوامل می توانند ناخالصی در فلز به وجود آورند. انواع ناخاصی از عوامل دشواری جوشکاری آلومینیوم است، چرا که می تواند در کیفیت جوشکاری قوس الکتریکی و همچنین شکل پذیری این فلز موثر واقع شود.
ضخامت فلز
از دیگر عوامل دشواری جوشکاری آلومینیوم، ضخامت فلز آلومینیوم است. در واقع حساس بودن فلز آلومینیوم به ضخامت آن ارتباط داشته و هر چقدر این فلز ضخامت کمتری داشته باشد، احتمال سوختگی و همچنین از هم گسیختگی آن بالا می رود. در ضخامت های بالای آلومینیوم، گرمای بالاتری نیاز می باشد تا بتوان نفوذ پذیری بیشتری را اعمال کرد.
روش های مناسب جوشکاری آلومینیوم
فلز آلومینیوم و جوشکاری آن، دشواری هایی دارد. به منظور جوشکاری این فلز می توان دو روش را مورد استفاده قرار داد. روش جوشکاری TIG یا آرگون و روش جوشکاری MIG، دو روش مورد استفاده جهت جوشکاری این فلز می باشد.
البته علاوه بر دو روش پیشنهادی مذکور، از جوشکاری پرتو لیزر، جوشکاری مقاومتی و جوشکاری الکترود نیز می توان بدین منظور استفاده کرد.