جوشکاری زیر آب یکی از روشهای سخت جوشکاری است که سالها است بشر از آن استفاده میکند. در واقع تاریخچه پیدایش این نوع جوشکاری به زمان جنگ جهانی دوم بازمیگردد. زمانی که کشتیهای فروانی برای تعمیر وجود داشت. و فرصتی برای بازگرداندن آنها به خشکی جهت تعمیر وجود نداشت. در این زمان جوشکاری در محیط دریایی برای اولین بار شکل گرفت. اما امروزه این جوشکاری بسیار متداولتر شده و کاربردهای فراوانی نیز دارد. برای مثال از این جوشکاری امروزه جهت تعمیر لولههای دریایی و نیز در اتصال سکوهای نفت و گاز دریایی استفاده میگردد.
روشهای جوشکاری در زیر آب
جوشکاری زیر آب به دو روش کلی صورت میگیرد. این دو روش عبارتند از جوشکاری خشک و مرطوب. در ادامه شما را با هردو این روشها به صورت کامل آشنا خواهیم کرد:
جوشکاری خشک
جوشکاری خشک بسیار شبیه به جوشکاری در سطح زمین است. در این روش در واقع ابتدا محیطی خشک در اطراف محل جوشکاری درون آب ایجاد میکنند و سپس در آن اقدام به جوشکاری میکنند. در این روش اتاقکی که از دو نیمه جدا از یکدیگر ساخته شده به زیر آب فرستاده میشود. این دو قسمت در آب به شکلی که بخش مورد نیاز برای جوشکاری درون اتاقک قرار گیرد به یکدیگر متصل میشوند. سپس آب درون اتاقک تخلیه شده و روند جوشکاری آغاز میگردد.
بیشتر بخوانید: انواع پوشش الکترود جوشکار
این روش شاید در نگاه اول بسیار کارآمد به نظر برسد اما یک ایراد بزرگ در آن وجود دارد. مشکل اصلی پیادهسازی این روش هزینه بسیار بالای آن است. به همین دلیل امروزه برای بسیاری از پروژهها از روش جوشکاری مرطوب استفاده میشود.
روش جوشکاری مرطوب زیر آب
دومین روش جوشکاری زیر آب روش مرطوب نام دارد. در این روش بجای ایجاد اتاقکی جهت خشک کردن محل جوشکاری از غواصان استفاده میشود. حهت انجام جوشکاری به روش خشک، یک غواص به محل جوشکاری فرستاده میشود. تجهیزات مورد استفاده در این روش نیز بسیار شبیه به جوشکاری در خشکی است با این تفاوت که نیاز به تجهیزات کامل غواصی نیز وجود دارد.
البته این روش نیز روش کاملی نیست و مشکلاتی نیز دارد. مشکل اول در این است که در این روش ترک خوردگی سرد یا هیدروژنی ممکن است اتفاق بیفتد. همچنین نرخ بالای سرد شدن در دریا، میتواند تغییرات نامطلوبی را در جوش ایجاد کند. همچنین دید جوشکاری نیز در این روش بسیار کمتر از دید یک جوشکاری در خشکی است که میتواند کار جوشکاری را بسیار سختتر کند. از این موارد هم که بگذریم انجام جوشکاری در زیر آب ایمنی کمتری نیز نسبت به خشکی دارد و باید ریسک انجام آن نیز در نظر گرفته شود.
بیشتر بخوانید: کلاه ماسک جوشکاری اتوماتیک چیست و چه مزایایی دارد؟
جمع بندی
با تمام مشکلات موجود برای جوشکاری در محیط دریا و محیط آبی اما گاهی شرایط ایجاب میکند که جوشکاری در این محیط نیز انجام صورت پذیرد. نمیتوان روشی را در همه موارد برتر از دیگری برای جوشکاری زیر آب عنوان کرد. از اینکه با ما همراه هستید از شما سپاسگزاریم. فراموش نکنید ما را از نظرات ارزشمند خود آگاه کنید.